Radnice vznikla přestavbou starších domů v r. 1528 – 29. Od té doby nepřetržitě sídlo samosprávy města. Na konci 2.svět.války dějiště krvavě potlačeného povstání. V přízemí klenutý mázhaus s malovanými ornamenty na klenbách.
Graficke pismenko Mezeříčtí konšelé se nejprve scházeli v domě rychtáře. Ten od něj město koncem 15. století koupilo a v letech 1528 – 29 jej přestavělo na dodnes v podstatě dochovaném půdorysu. Budova byla poškozena několika požáry a prošla řadou oprav a přestaveb. V květnu 1945 se radnice stala dějištěm protifašistického povstání, jehož obětem je věnována pamětní deska ve vestibulu. Na počátku května zde byl ustanoven revoluční národní výbor, který byl 6. května večer zajat spolu s dalšími občany jagdkomandem polního maršála Schörnera. Po nočních výsleších a trýznění bylo 7. května 57 obětí popraveno. Poslední výrazná úprava objektu proběhla vletech 1997 – 99, kdy ...
Milan Caha (Zdroj: Vladimír Makovský, Velké Meziříčí: historické a jiné zajímavosti, Městský úřad Velké Meziříčí, 2007), 6.12. 2007

popis

V přízemí budovy je klenutý mázhaus s malovanými ornamenty na klenbách. V zasedací místnosti je instalován gotický dřevěný strop ze zbořené hospody U Bílého anděla.

Žďár nad Sázavou  (ZR)
    Velké Meziříčí