Hřbitov z r. 1650, nejstarší náhrobek z r. 1677. Poslední pohřby r. 1943. Dochovala se řada cenných barokních a klasicistních náhrobků.
židovský hřbitov s obřadní síní
© Milan Caha 11/2007
Graficke pismenko Hřbitov je uzamčen, ale klíče se dají půjčit na dvou místech - v informačním centru na náměstí a v pokladně zámku. Doporučuji pro návštěvu zvolit období brzkého jara nebo podzimu. Přes léto tady totiž vegetace dorůstá do výše více než jednoho metru, takže se v tom nedá prakticky chodit a většina hrobů není ani vůbec vidět.
Pavel Vlach, 24.4. 2015

historie

Hřbitov byl pravděpodobně založen brzo po třicetileté válce (1650), nejstarší náhrobek u kterého je čitelné datování, je z roku 1677. Poslední pohřby zde probíhaly do zániku židovské komunity za 2. světové války (1943).
    Milan Caha (Zdroj: Vladimír Makovský, Velké Meziříčí: historické a jiné zajímavosti, Městský úřad Velké Meziříčí, 2007), 1.12. 2007

popis

Židovský hřbitov se nachází ve svahu nad řekou Oslavou, přibližně 200 metrů od židovské čtvrti na protějším břehu řeky. Má rozlohu více než 4500 m2 a nepravidelný tvar blížící se obdélníku. Na hřbitově se dochovala řada cenných barokních a klasicistních náhrobků, celkově je jich evidováno 1101 v 42 řadách. V jihovýchodním rohu stojí obdélníková novorománská márnice a obřadní síň.

židovské památky
     Žďár nad Sázavou  (ZR)