Karlovské fojství

fojtství v Bzové
Patrový dřevěný objekt fojtství s pavlačí a dvorem na počátku údolí Bzové. Přestavěn v r.1793 tesařským mistrem Janem Žákem. Prvním fojtem byl Jura Hudeček, od r.1721 rod Billů. Fojtství zrušeno r.1848. Od r.1876 až dodnes majetkem rodiny Borákovy.
objekt fojtství od jihu
© Jan P. Štěpánek 12/2007
Graficke pismenko Významnou lidovou architektonickou památkou obce Velké Karlovice je fojtství stojící na počátku údolí Bzové. V minulosti tvořilo toto fojtství z konce 18. století spolu s roubeným kostelem Panny Marie Sněžné nejvýznamnější a nejhonosnější objekty v obci.
Fojtství tvoří dřevěný dvorec s hlavní roubenou patrovou budovou s pavlačí v patře. Nepřesnou kopii karlovického fojtství si je možno prohlédnout ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Objekt je dodnes obývaný a v soukromém vlastnictví. Přístupný zrakům veřejnosti tak zůstává jen exteriér fojtství.

historie

Objekt byl postaven v roce 1793 tesařským mistrem Janem Žákem. Tento tesař byl kraji velmi vyhlášený. Vytvořil také např. budovu fojtství v Solanci. Prvním písemně známým fojtem Karlovic se stal Jura Hudeček, za věrné služby Žerotínům. Původní fojtství vypadalo patrně jinak než to současné. V roce 1721 přešlo fojtství na Michala Billa, který se sem přiženil. Ve farní kronice je zápis o tom, jak jeho syna, fojta Jiřího Billa "zabil pacholek pro

Fojtství
    Fojtství byl z pravidla největší a nejhonosnější objekt v obci. Povětšinou dvorec s obytným domem. V největší místnosti fojtství v přízemí byla šenkovna (jelikož fojt měl právo várečné a šenkovní) a zároveň sem fojt, zástupce vrchnosti v obci, každou neděli po mši svolával poddané k poradám a k přidělování úkolů při práci na panském.

Zlínský kraj
     Vsetín  (VS)