Roku 1884 pro řád Milosrdných sester zakoupen dům v Mariánské ulici. Objekt byl zrekonstruován a nově byla přistavěna pseudorománská kaple sv. Františka z Assisi. Klášter zrekonstruován v devadesátých letech 20. století.
Olomouc - klášter Milosrdných sester III. řádu sv. Františka
Pohled z Biskupského náměstí
© Ivo Rozehnal, 09/2011
Graficke pismenko Klášter Milosrdných sester III. řádu sv. Františka, nebo též filiální dům, najdeme v historické části Olomouce v Mariánské ulici. Tato ulice vede z náměstí Republiky k Arcibiskupskému paláci. Klášter je pak rohová stavba při vyústění Mariánské ulice na Biskupské náměstí, ve směru od nám. Republiky po levé straně.

historie

Na žádost olomouckého arcibiskupa Bedřich Fürstenberka z roku 1857 byly do Olomouce povolány Milosrdné sestry III. řádu sv. Františka z Opavy. Měly pracovat jako ošetřovatelky nemocných v zemské nemocnici. Roku 1884 pro ně byl zakoupen dům v Mariánské ulici. I když se část sester později přestěhovala do nového filiálního domu založeného přímo u nemocnice na Nové ulici, zůstal tento původní dům sídlem představené olomoucké provincie a i část

Pavel Vítek - zdroj - Dušan Foltýn a kol. Encyklopedie moravských a slezských klášterů, LIBRI 2005, 28.11. 2007

popis

Pro nově zřízený klášter byl zakoupen již stávající dům, který byl olomouckým stavitelem Karlem Starým kompletně zrekonstruován a přestavěn pro nové využití. Nově byla stavitelem Franzem Langerem vybudována kaple sv. Františka z Assisi v pseudorománském stylu. Kaple byla vysvěcena roku 1898. Další úpravy probíhaly v letech 1909, 1929 a naposledy po navrácení objektu Milosrdným sestrám v devadesátých letech 20. století.