Pískovcové skalní útvary na západních svazích Lysé hory, na hraně mazáckého kotle. Významná přírodní památka centrální části Moravskoslezských Beskyd. Slouží jako příležitostná horolezecká cvičná stěna. Při skalách chata Tatranka.
skály Horní Mazák
© Jan P. Štěpánek 07/2006
Graficke pismenko Významnou přírodní památkou Moravskoslezských Beskyd, respektive jejich centrální části, jsou tzv. Horní mazácké skály ve výšce asi 700 m.n.m. Jedná se o skalní útvar tvořený pískovcem, v k.ú. Ostravice II, přibližně v polovině cesty z Ostravice na Lysou horu, na hraně svahů kotle Mazáckého potoka. Spolu s níže položenými Dolními mazáckými skalami tvoří nejznámější skalní útvary této části Beskyd.
V okolí skal se nachází např. PR Mazák, PR Mazácký Grúnik či samotný vrchol Lysé hory.
Skály samotné jsou hojně využívány horolezci jako cvičná stěna. Při skalách se nachází v bizardní poloze drobná chata zvaná Tatranka, která je jakoby nalepená na skály a svah kotle. Chata je ve správě Sokolu Staré Město u Frýdku. Veřejnosti není přístupná.

přístup k Horním mazáckým skalám
    Nejlepší přístup k Horním Mazáckým skalám je z obce Ostravice, od vlakového nádraží, kam je možno dostat se jednoduše z Frýdlantu nad Ostravicí. Červená tur. značka nás povede od nádraží, po asfaltové silnici přes řeku Ostravici, údolím potoka Sepetný. Po cca 2 km doleva míjíme odbočku silnice k bývalému hotelu Montér a po dalších 100 m se nachází velké parkoviště s odbočkou k pensionu a koupališti Sluníčko. My pokračujeme dále rovně po červené