Mariánské sousoší z r. 1710. Vedle Panny Marie na vysokém korintském sloupu tvoří sousoší šest dalších plastik – sv. Václav, Anděl strážce, sv. Vojtěch, sv. Prokop, sv. Jan Nepomucký a sv. Florián.
© Milan Caha 09/2007
Graficke pismenko Vybudování sousoší – dominanty hodkovického náměstí – souvisí s výskytem moru na počátku 18. století. Morové sloupy se sochou P. Marie byly stavěny jako prosba za odvrácení této nemoci. Výstavba začala v roce 1710 a trvala 14 let. Nejprve vznikl sloup se soškou Panny Marie, později byla doplněna balustráda a 4 další plastiky. Poslední dvě sochy – sv. Jan Nepomucký a socha Anděla strážce byla doplněna až v roce 1775.
Milan Caha (Zdroj: Miroslav Fišar, Hodkovice nad Mohelkou: historie, památky a současnost / Hodkovice nad Mohelkou: Městský úřad, 2001: Sdružení rodáků a přátel Hodkovic nad Mohelkou), 25.11. 2007

popis

Ústřední částí sousoší je pískovcový korintský sloup se sochou P. Marie, jež má u nohou půlměsíc a nad hlavou svatozář s hvězdami. Na podstavci sloupu jsou latinské prosebné nápisy a záznam o věnování hodkovickými občany. Okolo sloupu je balustráda se šesti sochami. Vlevo je to sv. Václav, Anděl strážce a s. Vojtěch, napravo pak sv. Prokop, sv. Jan Nepomucký a sv. Florián.