Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Hlavňovice, Hlavňovice
Hrady.cz
Tvrz postavená mezi lety 1566 až 1572 za Zikmunda Doupovce z Doupova. Později za Koců ve druhé polovině 17. století nahrazena mladším zámkem. Součástí i zámecká kaple. Dnes zámek chátrá a kaple slouží k bydlení.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 07/2006
Graficke pismenko Hlavňovice leží při silnici II./171 z Běšin do Sušice. Ve směru na Sušici se na konci obce vpravo nachází zemědělská usedlost. Pokud chcete zámek a bývalou kapli spatřit musíte vejít do areálu. Zámek je vidět přímo od vjezdu, nachází se proti němu v jihozápadní části dvora. Při severním nároží zámku stojí kaple, dnes sloužící k bydlení č.p. 26.

historie

Zakladatelem tvrze v Hlavňovicích byl Zikmund Doupovec z Doupova. Nejspíše ji nechal postavit ve druhé polovině 16. stol., neboť podle zprávy z roku 1566 sídlil ještě na Plzeňsku a podle zprávy z roku 1572 se psal již s přídomkem na Hlavňovicích. Když roku 1577 koupil panství Blatná, prodal Hlavňovice Anně Kočové, rozené Bohuchvalové z Hrádku, manželce Dětleba Koce z Dobrše na Volšovech. Hlavňovice zůstaly v rukou potomků Dětleba Koce z Dobrše

L.P. (Úlovec J.: Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004), 28.11. 2007

popis

Polohu ani stavební podobu hlavňovické tvrze neznáme a ani se neví, zda nové sídlo bylo ve druhé polovině 17. století postaveno na místě tvrze. Zámek je obdélníková dvoupatrová budova asi 30 x 15 m s průčelím obráceným do dvora, s portálem umístěným uprostřed. Přízemí zaklenuto, patro je plochostropé. V 18. stol. byl zámek upravován, zřízeno nové schodiště. Pří úpravách dvora byla okolo roku 1780 postavena při zámku kaple. Ta však byla krátce na

L.P. (Úlovec Jiří: Ohrožené hrady, zámky a tvrze Čech, 1. díl, [A-M], Libri, 2003), 28.11. 2007