zámek Škvorec

nový zámek
Barokní novostavba z roku 1791 podle plánů Josefa Jägra. Za pozemkové reformy přeměněn na zbytkový statek, po válce sídlo JZD, dnes prochází rekonstrukcí.
vstup do areálu zámku barokní branou
© Milan Caha 06/2007
Graficke pismenko V roce 1791 vybudovali majitelé zdejšího panství, Lichtenštejnové, na volné ploše proti již nevyhovujícímu starému zámku rozsáhlou barokní novostavbu podle plánů architekta Josefa Jägra. Při první pozemkové reformě v roce 1923 byl zámek proměněn na zbytkový statek, po roce 1950 sloužil jako sídlo JZD a chátral. V roce 1993 byl zámek vrácen v restituci a začala jeho postupná rekonstrukce.

popis

Zámek je tvořen dlouhou jednopatrovou barokní budovou orientovanou ve směru jihozápad-severovýchod. Spolu s dalšími obytnými a hospodářskými objekty tvoří rozsáhlý areál, do kterého vedou dvě barokní brány – hlavní brána je proti starému zámku na jihozápadním nároží a zadní brána na severovýchodním nároží. Na zámeckém nádvoří jsou zbytky staré kamenné kašny, v červnu 2007 ukryté mezi stavebním materiálem.