Hrady.cz
Renesanční kaple z r. 1560 původně obklopená hřbitovem. Věž přistavěna r. 1838. Do lodi zasazeny barokní náhrobky. Na rozhraní 16. a 17. století zde působili němečtí kazatelé ze sboru švýcarských bratří.
Věž je klasicistní, loď kaple renesanční.
Graficke pismenko Ivančice leží na silnici Rosice – Moravský Krumlov a vede sem železnice z Brna a Moravských Bránic. Město se může pochlubit významnými památkami na zdejší Jednotu bratrskou, která zde měla své duchovní a vzdělávací centrum včetně tiskárny. Je zde bývalý zámek, synagoga, židovský hřbitov, zbytky městských hradeb, gotický kostel a renesanční domy na náměstí. Rodiště herce Vladimíra Menšíka a malíře Alfonze Muchy (expozice o jejich tvorbě ve Staré radnici). Nedaleko Ivančic jsou Řeznovice se vzácným románským kostelem z 12. století, historický Stříbský mlýn (koupání v řece Jihlavě) a torzo Ivančického viaduktu z 19. století.
Milan Náplava, 25.11. 2007

historie

Ivančice jsou velice staré místo na křižovatce obchodních cest. Na vrchu Réna bylo už v 9. století hradisko Na Ivani, po jehož definitivním zničení Vladislavem II. vznikla níže v 2. polovině 12. století osada na trase dálkové Libické cesty z Moravy do Čech. Od počátku 13. století byly Ivančice královským městem, od r. 1461 patřily pánům z Lipé. V 16. století se Ivančice staly duchovním střediskem Českých bratří. V této době, roku 1560, byl za

popis

Kapli tvoří jednoduchá renesanční loď z 16. století s prolomenými okny a opěráky. Jsou do ní zasazeny barokní náhrobky převážně z 18. století tehdejších významných osobností města. Na ni v průčelí navazuje hranolová klasicistní věž v 19. století s jehlancovou střechou. V interiéru přízemí věže placková klenba předsíně. Před vchodem litinový kříž. Kaple obklopena parkem. Kaple se nachází na rohu ulic Jana Fibicha a Horní Hlinky.