Pozoruhodná barokní kaple z r. 1722 zaklenutá kupolí s lucernou. U kaple barokní kříž.
Průčelí kaple
Graficke pismenko V okolí Kupařovic stojí za návštěvu původně gotické kostely v Malešovicích, Pravlově a zejména město Dolní Kounice s unikátním souborem hodnotných památek včetně romantických zřícenin gotického kláštera Rosa Coeli pod goticko-renesančním zámkem.
Obec leží v přírodním parku „Niva Jihlavy“. Ten je částečně zpřístupněn regionální cyklotrasou, ale turistické značené cesty sem nevedou, jen z okolních obcí polní cesty a místní komunikace. Přírodní park tvoří úsek řeky Jihlavy mezi Pohořelicemi a Dolními Kounicemi, které je chráněno jako unikátní ukázka toku větší nížinné řeky volně meandrující říčními nánosy se zbytky lužních lesů a rozsáhlých břehových porostů. Park hostí vzácnou flóru i faunu a údajně sem vzácně zavítá i bobr.
Milan Náplava, 2.12. 2007

historie

Území katastru Kupařovic osídlil už člověk v době kamenné. Nacházejí se zde opracované rohovce, které těžil na několika místech v nedalekém Krumlovském lese a zpracovával na množství životně důležitých nástrojů. Údolní nivu řeky Jihlavy, od nepaměti přirozenou komunikaci – později dobytčí stezku – osídlili i první Slované, některé obce v tomto údolí se řadí mezi nejstarší na Moravě. Ve středověku zde, uprostřed lužních lesů a na dohled mocného

Milan Náplava podle Ladislava Hosáka a Miroslava Plačka, 2.12. 2007

popis

Kaple se nachází na návsi hned u odbočky (u místního hostince) na zámek. Na masivní kruhové kněžiště, které bylo zpočátku vystavěno jako samostatná rotunda, zaklenuté kupolí s lucernou navazuje později přistavěná obdélníková loď kaple s barokním štítem a kruhovým oknem nad vchodem, sakristií a malým kůrem. Na původní rotundě je pod střechou přístavby zachována původní, vnější fasáda z doby, kdy tam stála jenom ta rotunda. V interiéru se nachází

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.