Raně barokní stavba Giovanni Domenika Orsiho a Franceska Luraga z let 1674 – 91 na místě staré malostranské radnice a několika měšťanských domů. Upraven v 18. stol. V areálu dochovány zbytky rotundy sv. Václava.
pohled ze severní části Malostranského náměstí
© Milan Caha 11/2007
Graficke pismenko Budova je dnes částečně přístupná. Většinu prostor využívá Matematicko-fyzikální fakulta UK. V roce 2006 zde bylo otevřeno Konferenční a společenské centrum „Profesní dům“, ve kterém najdeme restauraci, koncertní a konferenční sál a další podobné prostory.
M.C., 21.11. 2007

historie

Když hledalo Tovaryšstvo Ježíšovo místo pro malostranský profesní dům, vyhlédlo si parcely v sousedství kostela a hřbitova u sv. Mikuláše. Na tomto místě, od kostela odděleného Ševcovskou uličkou, stála stará malostranská radnice, několik menších domů a zejména prastarý kostelík – původně rotunda sv. Václava, ke kterému se váže legenda týkající se převozu těla sv. Václava z Boleslavi na Pražský hrad. Za podpory Albrechta z Valdštejna a Karla z

Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček edt., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 21.11. 2007

klášter
    Praha 1-Malá Strana