Roku 1786 vystavěn pozdně barokní evangelický kostel. V roce 1865 přistavěna v průčelí věž. V 50. letech 20. století přestal být využíván a začal chátrat. V 90. letech 20. století získala kostel obec a postupně započala rekonstrukce.
Evangelický kostel v Mělnickém Vtelně
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Obec Mělnické Vtelno se nachází jižně od CHKO Kokořínsko při silnici č. I/16 Mělník – Mladá Boleslav. Leží 18 km východně od Mělníka a 22 km jihozápadně od Mladé Boleslavi.
Evangelický kostel najdeme 100 m západně od centra obce.

historie

V roce 1786 byl v Mělnickém Vtelně nákladem členů evangelické církve postaven pozdně barokní kostel, v té době zvaný toleranční kostel. Původní kostel byla pouze modlitebna, bez současného vchodu směřujícího do ulice a jen s malými okny. V roce 1865 při přestavbě kostela byla v průčelí vystavěna věž a v ní usazeny i tři zvony. Ve věži byl proražen nový vchod do kostela. Roku 1907 pak ke kostelu byla přistavěna i nová fara. V padesátých letech

Mělník  (ME)
    Mělnické Vtelno