kalvárie s kostelem sv. Kříže

Kalvária, Kláštor pod Znievom
Areál kalvárie s kostelem sv. Kříže vystavěn r. 1728, aby zvýšil církevní prestiž Znievu. Obrazy v kostele jsou dílem J. B. Klemense. V r. 1816 kostel z iniciativy biskupa Klucha renovován.
kostel sv Kříže, zastavení křížové cesty a jeden ze vstupů do areálu Kalvárie pod hradem Zniev
© Jan P. Štěpánek 11/2007
Graficke pismenko Městečko Kláštor pod Znievom na úpatí vrcholu s hradem Zniev se nachází asi 13,5 km jjz. od centra regionu Turiec, města Martin. V tomto městečku je více významných památek. Jmenovitě např. kalvárie s kostelem sv. Kříže. Areál kostela obehnaný zdí s kaplemi zastavení křížové cesty je volně přístupný. Kostel jen v dobách církevních svátků.

historie

S příchodem jezuitů do Kláštera pod Znievom začal růst církevní význam tohoto místa. Aby se Zniev, jako církevní místo ještě více zvýraznil, byla na kopci nad obcí za pomocí Mikuláše Ďurčániho, faráře z Troch Slizčích, a Juraje Mihalócziho, superiora jezuitské residence ve Znievu, postavena v roce 1728 Kalvárie s novým kostelem sv. Kříže. V roce 1816 byl kostel renovován za přispění biskupa Klucha. Obrazy v interiéru jsou dílem J. B. Klemense.

Jan P. Štěpánek podle reionálních průvodců, 15.12. 2007