Hrady.cz
Původní dřevěný kostel je doložen již v roce1260. Roku 1760 vybudován nový zděný barokní kostel. V druhé pol. 20. století kostel chátral a až po r.1990 přikročeno k jeho záchraně a r.1995 rekonstrukce dokončena.
Kostel sv. Archanděla Michaela v Mělnickém Vtelně
© Pavel Vítek 10/2007
Graficke pismenko Obec Mělnické Vtelno se nachází jižně od CHKO Kokořínsko při silnici č. I/16 Mělník – Mladá Boleslav. Leží 18 km východně od Mělníka a 22 km jihozápadně od Mladé Boleslavi.
Kostel sv. Archanděla Michaela najdeme v centru obce, na návsi.
Vedle kostela stojí školní budova z roku 1819, kterou navštěvoval Miroslav Tyrš a v roce 1931 mu zde byla odhalena pamětní deska.

historie

Původní kostel ve Vtelně, tehdy dřevěný, je prvně doložen již v roce 1260 a ve 14. století byl kostelem farním. V roce 1760 byl vybudován nový zděný barokní kostel. Podle nedoložených zpráv byl novým kostelem obestavěn starý dřevěný kostel, ve kterém i během stavby byly konány bohoslužby. Až po dostavění nového kostela byl dřevěný kostel vybourán. Ze starého kostela do nového byly rovněž přeneseny původní zvony. Ty byly zrekvírovány až během

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, 19.11. 2007

popis

Obdélníková, jednolodní barokní stavba s obdélníkovou sakristií na severní straně stavby. Průčelí kostela se středním rizalitem je členěno pilastry. Nad obdélníkovým portálem a oknem je vztyčena hranolová věž s mansardovou bání. Chrámová loď je sklenuta valenou klenbou s lunetami. Hlavní barokní oltář pochází z počátku 18. století, kazatelna je rokoková z konce 18. stol. Do kostelní stěny jsou vsazeny náhrobní kameny Mikuláše a Doroty