Barokní kaple v podobě grotty. Vystavěna mezi léty 1660–1670. Dnes značně poničená.
boční pohled
© Milan Caha 11/2007
Graficke pismenko Kaple má nepravidelný půdorys, který se blíží tvaru latinského kříže. Zvenčí je ozdobena napodobeninami krápníků, dnes téměř nedochovanými. Z původní výzdoby lze rozeznat zbytky figurek zvířat a značně poškozený znak nad raně barokně profilovaným vchodem, snad znak karmelitánů na císařské orlici. Ve vnitřní výzdobě byly rovněž použity imitace krápníků, dále též přírodní kameny, mušle, zrcátka apod.
Kaple je dnes bez jakéhokoliv vnitřního vybavení. Původně v ní byl oltář se sochou sv. Eliáše a pět obrazů s výjevy ze života světce a dále socha sv. Josefa, dnes uložená v Národní galerii.
MMilan Caha (zdroj: Pavel Vlček edt., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 19.11. 2007

Praha 1-Malá Strana