Drobná barokní kaplička z druhé poloviny 17. století stojící u polní cesty pod chráněným stromem, před ní kříž z 19. století.
Kaple sv. Rozálie ve Vážanech na Vyškovsku
Graficke pismenko V okolí Vážan jsou turisticky atraktivní Orlovice s pěknou přírodou a se zbytky hradu Orlova, Bohdalice s klasicistním zámkem, zbytky hrádku v Pavlovicích a Moravské Prusy s barokním kostelem. Z obce lze navštívit první lesnaté kopce Orlovické vrchoviny a přírodní památku Pahorek s chráněnými druhy rostlin, hmyzu a plazů.
Milan Náplava, 18.11. 2007

historie

Kaple byla postavena roku 1695, kdy Vážany patřily ke slavkovskému panství. Byla zasvěcena sv. Rozálii – ochránkyni proti moru. To se nestalo náhodou. I do Vážan se roku 1684 (jak napovídá letopočet na kapličce) dostala epidemie pravého moru, přivlečená do českých zemí roku 1680 z Uher. V 19. století byl ke kapli usazen kříž a renovace stavby proběhla v roce 1964.

popis

Vážany na Vyškovsku jsou přístupné silnicí z Moravských Prus nebo polní cestou od silnice Vyškov – Bučovice u Terešova. Kaple sv. Rozárie se nachází na severozápadním okraji vsi před dnešním zemědělským družstvem. Je to jednoduchá barokní stavba bez výrazných architektonických prvků. V současnosti pěkně opravená s udržovaným okolím. Stojí pod staletým, státem chráněným stromem a u kříže z 19. století.