zámek Moravany

Ronov nad Doubravou - Moravany
Zámek postaven ve dvou etapách v barokním slohu po roce 1740 a v 70.-80. letech 18. st. Další novobarokní přestavba následovala r. 1925. V 2. pol. 20. stol. ve vlastnictví JZD a postupně zámek zpustl. Dnes v soukromém držení avšak stále zpustlý.
Zámek v Moravanech
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Moravany, místní část města Ronov nad Doubravou, leží pod Železnými horami, 5 km jižně od vlastního města. Chátrající zámek najdeme na západním okraji vsi u bývalého panského dvora, veřejnosti není přístupný.
V okolí můžeme navštívit zříceninu hradu Lichnice, zámek ve Žlebech nebo jednu z našich nejhezčích a nejstarších přehrad v Pařížově, vybudovanou v letech 1908 až 1913 na řece Doubravě.

historie

Zámek v Moravanech byl s největší pravděpodobností postaven krátce po roce 1740, kdy moravanské panství od Robmhápů ze Suché zakoupil Ignác Václav Caretto-Millesimo, kdy zřejmě již přestala stará tvrz vyhovovat. Krátce poté se pozornost majitelů přenesla do blízkého Vilémova, takže moravanský zámek byl pravděpodobně zcela dokončen až někdy v 70. – 80. letech 18. století. Roku 1925 se zámek stal sídlem majitele zbytkového velkostatku a byl

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (K-O), Academia Praha 1980, Eliška Racková, František R. Václavík: Zámecký areál v Moravanech (příspěvek k poznání ohrožené a zanikající památky), Sborník Národního památkového ústavu, územního odborného pracovi, 16.11. 2007