Knurrův dům pochází z poč.18.st. Dostavěna byla asi v pol.19.st. dalšími dvěmi křídly. Bohatě členěné jedenáctiosé průčelí. Nejzajímavější část stavby je sochařsky zpracovaný portál. Dvě křídla Knurrova domu vybudovaná v 19.st. fasády téměř hladké.
Knurrův dům ve Fulneku
Pohled z Komenského náměstí
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Město Fulnek se nachází 28 km jižním směrem od Opavy a 18 km severozápadně od Nového Jičína. Leží na křižovatce silnic I/47 Hranice – Bílovec – Ostrava a silnice č. I/57 Opava – Nový Jičín - Valašské Meziříčí. Fulnek je rovněž dostupný železniční dopravou, končí zde trať č. 277 ze Suchdola nad Odrou. Ve městě najdeme řadu turisticky zajímavých objektů, barokní kostel Nejsvětější Trojice, kašnu se sochou sv. Jana Sarkandra, barokní sloup Nejsvětější Trojice, muzeum – Památník J. A. Komenského, bratrský sbor, klášterní kostel sv. Josefa a nebo areál starého hřbitova s ohradní zdí, kostnicí a kaplí sv. Rocha a Šebestiána. Nejmarkantnější je mohutný zámek ...

popis

Původní stavba Knurrova domu pochází z počátku 18. století. Stavba částečně zapuštěná do svahu zámeckého kopce byla dvoukřídlá. Dostavěna byla asi v polovině 19. století, kdy byly přistavěny další dvě křídla. Hlavní křídlo domu se širokou disposicí se na levé straně mírně zalamuje. Jedenáctiosé průčelí je architektonicky bohatě členěno. Bohatě, až téměř sochařsky vypracované hlavice pilastrů nesou kladí s korunní římsou. Nejzajímavější částí

Nový Jičín  (NJ)
    Fulnek