Kostel ze 14. století s původní gotickou věží, který byl původně opevněn. Po roce 1860 radikálně přestavěn dačickým stavitelem F. Sikou.
Vpravo gotická věž s ochozem na krakorcích, loď kostela pochází z 19. století.
Graficke pismenko Lipolcem prochází silnice z Dačic do Jindřichova Hradce a lze se sem snadno dostat z celé České Kanady. V nejbližším okolí Lipolce jsou Dačice s mnoha památkami (tvrzí, starým a novým zámkem atd.), Lidéřovice s pozoruhodným gotickým kostelem, Český Rudolec s pozdněgotickým kostelem a s krásným novogotickým chátrajícím zámkem přezdívaným Malá Hluboká a v neposlední řadě Markvarec s romantickým židovským hřbitovem v lese. Samotný Lipolec je pozoruhodný svou původní středověkou dispozicí lánové vesnice se statky se štíty do ulice rozložené po obou stranách potoka s nepravou návsí. Podobnou dispozici má i blízká zaniklá středověká vesnice Pfaffenschlag, jejíž zbytky se dají navštívit u Slavonic.
Milan Náplava, 12.11. 2007

historie

Kostel sv. Lamberta na návší ve vsi byl původně opevněný a mohl poskytovat dobré útočiště obyvatelům v době ohrožení. Poprvé se připomíná r. 1398, kdy se zde uvádí fara s knězem Vichardem, za něhož Jindřich z Hradce věnoval roku 1399 na opravu kostela užitky z půl lánu lesa. Fara zanikla za třicetileté války a byla obnovena až v roce 1736. Kostel je tedy staršího založení. Loď kostela byla nejprve r. 1806 připravena o gotickou žebrovou klenbu,

Milan Náplava , L. Hosák - Historický místopis Moravy a Slezska v l.1848-1960,Úvodní svazek, ostrava 1967, 12.11. 2007

popis

Nejvzácnější a původní částí kostela sv. Lamberta je hranolová věž patrně ze 14. století z lomového kamene. Je 17 metrů vysoká a zakončena dřevěnou galerií na kamenných krakorcích a sedlovou střechou krytou šindelem. Loď je z roku 1868 s novorománskými prvky a vhodně dotváří středověkou architekturu věže. Kostel je v neutěšeném stavu a dochází v něm podle informací jedné místní obyvatelky k častým krádežím. Před kostelem se nachází kříž z r.