Moje místa 0
Úzkokolejná dráha byla postavena r. 1898, v prosinci téhož roku na ní vyjel první vlak. Dráha je dlouhá 20 km. I když stále slouží k běžné dopravě, stává se významným turistickým cílem této oblasti. Výhodou úzkokolejek (rozchod 760 mm oproti normálnímu 1435 mm) bylo snažší a levnější trasování.
Graficke pismenko Osoblažsko se stále více stává vyhledávaným cílem turistů a zejména cyklistů, kteří zde najdou řadu cyklostezek vedoucích krásnou přírodou i okolo zajímavých památek. Při návštěvě mohou využít i dopravních služeb úzkokolejné železnice na trati z Třemešné ve Slezsku přes Liptáň, Dívčí Hrad, Horní Povelice, Amalín, Slezské Rudoltice, Koberno, Dubský Mlýn, Bohušov do Osoblahy.

historie

Úzkokolejka byla postavena v roce 1898 a pro přepravu normálně rozchodných vozů se používaly podvalníky. V roce 1918 přešla trať do majetku ČSD. V letech 1985 až 1988 byla trať rekonstruována. Dnes na trati jezdí vozový park z roku 1975. Parní lokomotivu zde můžete vidět jen u příležitosti výročí tratě.

popis

Úzkorozchodná trať z Třemešné ve Slezsku do Osoblahy je situována na severní Moravě v podhůří Jeseníků. Trať je dlouhá 20 km o rozchodu 760 mm (běžná trať má rozchod 1435 mm) a vláček na ní dosahuje rychlosti až 40 km/h. Úzkorozchodná nebo úzkokolejná dráha (zkráceně úzkokolejka) je železniční nebo jiná (tramvajová, důlní atp.) kolejová dráha s rozchodem menším než normálním (1435 mm). Výhodou úzkokolejných drah bylo snažší a levnější trasování.

Tomáš Berka, E. Horáková, 11.11. 2007
    O vybudování místní lokální železnice do Osoblahy se začalo vážně jednat po zestátnění tratě Krnov – Glucholazy a dalších tratí společnosti moravsko-slezské centrální dráhy v roce 1895. Ovšem na rozdíl od zbožného přání starousedlíků, podnikatelů i drobných živnostníků rozhodli rakouské CK úřady tak, jako ostatně v mnoha jiných případech: dráha se stavět mohla, ale pouze úzkorozchodná! 21.7.1896 byl totiž v Bad Ischlu dnešním Rakousku vydán

Rodochrozit - podle informací pracovníků ČD, 10.9. 2012