Židovský hřbitov byl založen přibl. v 1. pol. 15. stol., nejstarší z 313 dochovaných náhrobků je z r. 1694. R. 1802 byl poničen požárem (dřevěné náhrobky), r. 1945 byl těžce poškozen při válečných bojích. Hřbitov je unikátní náhrobky polského (slezského) typu. R. 1958 byl prohlášen národní památkou.
židovský hřbitov Osoblaha
Židovské osídlení Osoblahy je doloženo od r. 1334, kdy se zde usadilo několik židovských rodin. V 15. a 16. století (doba zákazu pobytu Židů v okolním Slezsku; později vyhnání vídeňských Židů r. 1670) přicházely další rodiny uprchlíků, které se zde usazovaly a židovská komunita se rozrůstala. Samotná židovská čtvrť byla zřízena snad v 15. století. R. 1802 židovské ghetto společně s městem vyhořelo. R. 1945 bylo zničeno při válečných bojích; z celé čtvrti zbyly jen tři domy. Hřbitov byl založen pravděpodobně v 1. polovině 15. století a postupně byl několikrát rozšiřován. Nejstarší z celkem 313 dochovaných náhrobků je z r. 1694. R. 1802, při velkém požáru města, byl zasažen i hřbitov a shořelo mnoho dřevěných náhrobků. ...
Židovské památky v Čechách a na Moravě, Fiedler J.; Židovské památky v Čechách, B. Rozkošná a P. Jakubec, 8.7. 2012

Dva základní typy židovských náhrobků
    Běžnějším typem náhrobku, který se objevuje na židovských hřbitovech v Čechách, je stéla – kamenná náhrobní deska zapuštěná kolmo do země. Dříve bývaly běžné i stély dřevěné, vyřezávané. Méně běžným typem náhrobku je tumba, sestávající z několika kamenných desek a připomínající antický sarkofág (jsou i tumby z jednoho kamene, nebo zděné, připomínající malý domeček). Tumby se stavěly většinou nad hroby nejváženějších představitelů židovské

Židovské památky v Čechách a na Moravě, Fiedler J., 8.7. 2012