Moje místa 0
Kostel sv. Václava byl v gotickém slohu vystavěn asi v l. 1230–40 na základech románského kostela. Několikrát po požárech upravován a přestavován. Barokně upraven v 18. st. Pseudogotický oltář pochází z r. 1884. Poslední oprava v 90. l. 20. st.
Graficke pismenko Obec Křižanov leží na Českomoravské vrchovině 10 km severozápadně od Velkého Meziříčí a 25 km jihovýchodně od Žďáru nad Sázavou. Kostel sv. Václava leží v centru města na Benešově náměstí.
Křižanov byl s platností od 10. 10. 2006 stanoven městysem.
Na křižanovském hradě se asi roku 1220 narodila Zdislava z Křižanova, provdaná z Lemberka, svatořečená 21. 5. 1995 papežem Janem Pavlem II.
10.11. 2007

historie

První písemná zmínka o Křižanově i o kostele zde stojícím pochází z roku 1239. Kostel je však podstatně starší. Při opravách totiž bylo objeveno na severní fasádě kostela románské okno. Kostel v Křižanově tedy stál ještě před jeho gotickou přestavbou. Gotický kostel byl vystavěn asi v letech 1230 – 1240. Několikrát byl postižen požárem a vždy při jeho obnově byla stavba změněna. Při přestavbě kostela v 15. století byl vybudován gotický