Hrady.cz
Barokní kaple byla postavena někdy v polovině 18. stol. Záznamy o kapli chybí. O využití kaple vedli údajně na poč. 20. stol. spor katolíci a příslušníci Církve husitské. Stavba je památkově chráněna a v l. 2002–2003 prošla rekonstrukcí. Opravu zadalo město Plumlov, které je vlastníkem kaple.
Žárovice - Kaple Povýšení sv. Kříže
Žárovice leží necelé 2 km západně od města Plumlova nad říčkou Oklukou (Hloučelou). Obcí prochází cyklistická Jantarová stezka a červená turist. značka Prostějov – Malé Hradisko. Západně od obce ve vojenském výcvikovém prostoru leží zříceniny tří hradů – Ježův hrad, Drahany a Smilův hrad.
IvoR, 8.11. 2007

turistické

Obci vévodí kaple Povýšení svatého Kříže z poloviny 18. století. Asi 50 m severně od ní je zvonice a při křižovatce socha Navštívení Panny Marie z roku 1784.
    Ivo Rozehnal - podle knihy Drahanská vrchovina 2004 P.F.Müller, reg.tisku 2002/07, 8.11. 2007

kaplička Povýšení sv. Kříže
    Jedná se o státem chráněnou památku č. 5874. Stavba je někdy z 1. poloviny 18. stol., čerstvě zrenovovaná. Její půdorys má tvar trojlístku, čelní stěna je bohatě členěna svislými lizénami a vodorovnými římsami. Střecha bez zvoničky s dvojitým kovaným křížem. Tři okna v obloucích bočních stěn chrání ozdobné mříže, střecha je krytá břidlicí.
    Jirka Valenta, 19.5. 2009
    V knize Drahanská vrchovina, od pátera Fr. Müllera (2004) je uvedena zmínka, že v obci v prostoru domů čp. 26–31 stávala tvrz, místní tu říkají "Na tvrze". Jeho zpráva však doposud nebyla nijak potvrzena.
    Ivo Rozehnal , 12.5. 2009

Tři groše
    K obci se váže pověst o místním vodníkovi. Ten se přátelil s místním chalupníkem. Jednou ho časně ráno vzbudil a chtěl znát, kde je Kopřivová studánka, že má v rajónu cizího vodníka a musí se s ním utkat. Chalupník ho ke studánce dovedl. Došlo k souboji a místní vodník vyhrál. Za odměnu dal chalupníkovi tři groše. Ať utrácel chalupník sebevíc, vždy v kapse ty tři groše našel. Pomohly mu z bídy a jen lidská závist způsobila, že chalupník dárek

Ivo Rozehnal, 8.11. 2007