Zřícenina poutního kostela Svatý Jan. Údajně existuje již od 11. století. První písemná zmínka z roku 1572. Císařem Josefem II. byl kostel zrušen, poté byl rodem Nosticů přestavěn na porcelánku. V roce 2000 se zde natáčel film Z pekla štěstí 2.
Svatý Jan
Celkový pohled na zříceninu kostela svatého Jana.
Graficke pismenko K místu se lze dostat po zelené turistické značce buďto z údolí řeky Mže z Ústí přes Janov nebo od Tachova přes Kumpoleckou přehradu. Obě trasy vedou nádhernou krajinou. Při cestě od Janova se dokonce prochází původní smrkovou alejí. Krásná pěší cesta je také z Kočova proti produ Kočovského potoka (také zvaného Suchá), ta však není značena.
Autem se lze dostat přímo ke zřícenině po místní silnici z Kočova do Tachova. V Kočově tato silnice odbočuje od hlavní silnice Planá - Bor těsně za mostem přes Mži (vpravo ve směru od Plané u Mar. Lázní). Autem lze taktéž dojet do již zmíněného Janova, který leží přímo na hlavní silnici (mezi Kočovem a Bezděkovem) a odtud pěšky po zelené (cca 20 min.).
Michal Pavlík, 9.11. 2007

Janov – malá ves u Svatého Jana
    Při hlavní silnici z Plané na Bor, mezi Kočovem a Bezděkovem, najdeme malou ves jménem Janov. Víska se nachází nedaleko zříceniny kostela Svatého Jana. Možná, že podle poutního kostela byla ves i kdysi pojmenována. Kdo ví, jistá souvislost tady ale je. Ves vznikla údajně roku 1686 a v roce 1838 zde stálo 14 usedlostí. Ještě v roce 1930 zde žilo 83 obyvatel. Po 2. světové válce ale i na Janov dopadla vlna odlivu Němců z českého pohraničí a ve vsi