V terénu stále patrné zbytky zdí menšího, zřejmě bezvěžového, hradu. Postaven po r. 1357 v místě keltského a slovanského hradiště, do roku 1421 patřil cisterciáckému klášteru v Klášterní Skalici u Kouřimi, který v tomto roce rozbořili husté. V roce 1452 uváděn již jako pustý.
Pohled z jižní hradby k vyvýšené plošince v zadní části hradního jádra.
Graficke pismenko Lokalita Staré nebo Pusté Zámky (dnes hradiště Doubravčice) byla jako opevněné sídlo využita již v 5. století před naším letopočtem, kdy zde bylo keltské (halštatsko-laténské) hradiště, jehož mohutné valy jsou v terénu znatelné dodnes. V 8. století našeho letopočtu tu pro změnu existovalo stategicky významné slovanské hradiště. V druhé polovině 14. století tu pak bylo jakési středověké opevněné místo, jehož držitelem byl Ješek z Náchoda. Ten zboží v roce 1357 prodal mindenskému biskupovi Dětřichovi z Portic pro cisterciácký klášter v dnešní Klášterní Skalici (u Kouřimi). Pokud hrad nechal vystavět přímo klášter, byl by to v Čechách výjimečný ...
Iva Kučerová (Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, VI., Východní Čechy, Svoboda, Praha 1989 – upraveno redakcí), 22.2. 2019

ŠEMBER HRAD
    Nedaleko vsi Doubravčic jest les Šembera mezi dvěma potoky, avšak téhož jména je také potok tekoucí k Tuchorazi. V těch místech stál hrad Šember na skalnatém ostrohu, ze tří stran nepřístupném. Před sto lety bylo prý tu ještě zdi viděti než holé místo a příkop ve skále vytesaný. Že však i l. 1800 tu nic nebylo, dokazuje dopis z l. 1677 ve Zlaté knize: Nad ním (rybníkem Šemberem) v lesích vynacházejí se zbořeniny stavení, o čemž někteří staří

A. Sedláček, Hrady , zámky a tvrze Království českého 15, 18.3. 2019

popis

Hrad Šember – spolu s navazujícím hradištěm Doubravčice a nedalekým tvrzištěm Dolany součást zdejší archeologické „učebnice“ – se nachází ve vrcholové partii ostrožiny tyčící se nad říčku Šemberu, necelých 5 km severozápadně od Kostelce nad Černými lesy. Hradní areál zabírající nejsevernější výběžek pravěkého (a později slovanského) hradiště nedosahoval žádných závratných rozměrů. Nepřístupnost od severu, západu a částečně i východu zaručovala