Hrady.cz
Na místě dřevěného kostelíku vznikla r. 1298 trojlodní románská bazilika u proboštství benediktinů. Ve 14.stol. dostavěn got. presbytář, kaple Panny Marie a boční portál.V 18.stol. barokně upraven. R. 1978 odkryty gotické a renesanční fresky v kapli.
© Milan Caha 09/2008
Graficke pismenko Nejstarší zmínka o Měříně z roku 1298 uvádí: "Za opata Muky ve čtvrtek po svatodušních svátcích 29. května r. 1298 založil král Václav II. se svolením olomouckého biskupa Dětřicha v Měříně proboštství řádu sv. Benedikta na čest a slávu sv. Jana Křtitele pro šest bratří a probošta". Benediktini přestavěli původní dřevěný kostelík na trojlodní románskou baziliku. Její architektura i kamenická výzdoba ukazují na souvislost se stavbou baziliky benediktinského kláštera v Třebíči. Z této doby se zachoval bohatě zdobený ústupkový portál. Ten byl sice později zazděn, nicméně po požáru v 18. století byl objeven a v 19. století byl ...
Milan Caha (zdroj: Samek Bohumil, Umělecké památky Moravy a Slezska, J-N, 1999, Academia Praha, 1999), 7.11. 2007