Románský kostel poprvé připomínán r. 1360, podle dochovaných románských fragmentů (cca 1250) pravděpodobně podstatně starší. Barokně přestavěn r. 1714. Za kostelem barokní hřbitovní kaple. Jednolodní kostel s hranolovou věží v čele, pravoúhlým presbytářem a obdélnou sakristií.
kostel sv. Prokopa - pohled od jihu
Graficke pismenko První písemná zmínka o obci je z roku 1360. Tehdy je uváděn zdejší kostel jako farní. Kostel byl přestavěn v roce 1714 barokně.
Jednoduchý jednolodní kostel s hranolovou věží, pravoúhlým presbytářem zaklenutým křížovou klenbou a pravoúhlou sakristií. Na severní straně lodi je předsíň s jednoduchým románským portálem s ústupkem. Vnitřní zařízení je peudorománské, oltářní obraz je z r. 1881. Za kostelem je čtvercová hřbitovní kaple z roku 1714. V ní je obraz sv. Jana a Pavla z roku 1675.
Milan Caha (zdroj: Umělecké památky Čech, díl 3. P-Š, Academia, Praha 1980), 6.11. 2007

popis

Z původního románského kostela se zachovalo obvodové zdivo lodi, chóru a také věž s dvojitými okénky a vstupní hrotitý portál do lodi. Přízemí věže je sklenuté původní křížovou klenbou. V patře věže se zachoval románský portál, který ji spojoval s tribunou, která je taktéž původní (dnes nesena zbarokizovanými sloupy).
    Ivka (Anežka Merhautová: Raně středověká architektura v Čechách, Academia, Praha 1971), 10.11. 2007