Moje místa 0
Středověká tvrz zmiňovaná r. 1363 ve spojitosti se smrtí Mikuláše z Radenína, přestavěná začatkem 17. stol na renesanční zámek a rozšířena o nové křídlo. Zámek upraven empírově, průčelí upraveno v roce 1845 pseudorenesančně.
zámek od jihozápadu
Graficke pismenko Obec Radenín je poprvé zmiňována na samém konci 13. století – tedy roku 1300 ve spojitosti s panem Tobiášem z Radenína. Tvrz – předchůdce dnešního zámku – je uváděna později jako dědictví po Mikuláši z Radenína, který zemřel roku 1363. V té době byla obec obehnána hradbami (dodnes částečně dochovanými) a samostatně opevněný byl i nedaleký kostel sv. Markéty. Roku 1520 je uváděn jako majitel tvrze Petr Smrčka z Mnichu. Jeho syn Oldřich středověkou tvrz rozšířil roku 1578 na zámek, ze kterého udělal centrum svého panství. V roce 1599 koupil zboží Jiřík Homut z Harasova na Bělé a Choustníce a provedl renesanční přestavbu zámku. Roku ...
Milan Caha (zdroj: Umělecké památky Čech, díl 3. P-Š, Academia, Praha 1980), 6.11. 2007

popis

V severovýchodně od dnešního zámku jsou sklepy, snad pozůstatek starší radenínské tvrze z předhusitského období. Jsou to tři valeně sklenuté prostory s vnějším nárožím tarasu s mladším sgrafitovým kvádrováním. Mladší pozdně gotická tvrz stávala pravděpodobně na místě dnešního zámku, usuzuje se tak podle mohutných vnějších zdí. Tvrz zřejmě rozšířil Oldřich Smrček – a to k severovýchodu – na dvouprostorový palác. V jeho severovýchodním opevnění se

Ivka (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, II. díl, Argo, Praha 2000), 10.11. 2007