Kamenný smírčí kříž, vysoký 89 cm, ležící při turistické stezce z Děčína na Labskou stráň s dobře dochovaným nápisem. Pochází z roku 1775.
Gaudernackův smírčí kříž u Arnoltic
Graficke pismenko Pokud se budete na svých toulkách po Českém Švýcarsku pohybovat po jedné z nejhezčích turistických stezek vedoucí z Děčína na Labskou stráň, jistě nezapomeňte navštívit smírčí kříž, lákající atmosférou svého temného tajemstvím z roku 1775.
Michal Kiesel, 5.11. 2007

popis

Smírčí kříž ležící u turistické stezky z Děčína na Labskou stráň blízko u obce Arnoltice. O osudu tohoto kříže mnoho nevíme, neváže se k němu ani žádná pověst. Kříž je vysoký 89 cm, široký 61 cm a tloušťku má 22 cm. Na kříži je dodnes dobře patrný nápis: "ALHIER IST DER SEELIGE MATTEUS GAUDERNACK VERSCHIEDEN. ARNSDARF. DEN 19. NOVEMBER ANNO 1775". Smírčí kříže upomínají na tragické údálosti, které se udály v místech jejich umístění.