Oválné tvrziště na poloostrově rybníčku na východním konci obce. Tvrz byla zmíněna v 15. století. Po této tvrzi se psal i sirotčí velitel Jan Talafús z Ostrova. Tvrz zchátrala po připojení k sousednímu panství v 16.století.
pohled na tvrziště od východu
Oválné tvrziště na poloostrově rybníčku na východním konci obce, v blízkosti hlavní silnice. Nepřístupný soukromý pozemek (pozn. red.).
Marek Skýpala, 4.11. 2007

turistické

Obec Ostrov leží na hlavním tahu silničním tahu z Chrudimi do Vysokého Mýta. Tvrziště ležící při rybníku je velmi dobře viditelné právě z této silnice. Zaparkovat se dá bez problémů poblíž rybníka.
    Rostislav Vondra, 29.2. 2008

Střípek historie
    Přídomek z Ostrova byl poprvé doložen v roce 1318. Tvrz však byla zmíněna až v 15.století v souvislosti s jejím držitelem Ješkem z Vildštejna. Po této tvrzi se psal i známý sirotčí velitel – Jan Talafús z Ostrova, jeden z hejtmanů Jiskrovských vojsk na Slovensku. Samostatnost Ostrova skončila v 16.století, kdy byl připojen k sousedním panstvím, nejprve ke Košumberku a poté k Chroustovicím. Opuštěná tvrz poté patrně postupně zanikla.
    Encyklopedie českých tvrzí, II.díl, ARGO, Praha 2000, 25.11. 2007

popis

Tvrziště má oválný tvar. Kolem jádra (15x10 m) se dochoval okružní příkop, který je na západě blátivý a na východě zatopen vodami rybníka. Hloubka západního příkopu činí asi 1,5 m.