Hřbitovní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské pochází z poloviny 14. st. Úpravy provedeny v 18. st. a následně ve st. 19. Tehdy získal svou dnešní podobu. V r. 1998 zahájeny opravy chátrajícího kostela.
Hřbitovní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Želetavě
© Pavel Vítek 09/2007
Graficke pismenko Obec Želetava leží 14 km severozápadně od Moravských Budějovic při hlavní silnici I/38 Jihlava – Znojmo. Hřbitov s kostelem sv. Kateřiny Alexandrijské najdeme vlevo nad hlavní silnicí vedoucí do Moravských Budějovic za výjezdem z centra obce. Z dalších památek zde ještě najdeme kostel sv. Michaela a v místní části Horky kapli sv. Antonína z Padovy.
Želetava je známá především výrobnou sýrů, která se nachází v bývalém pivovaru.

historie

První zmínka o obci Želetava je z roku 1303. Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské pochází z poloviny 14. století. Kostel prošel úpravami v osmnáctém století a následně i ve století devatenáctém, kdy získal svou dnešní podobu. Vzhledem k havarijnímu stavu je od roku 1991 mimo provoz. V roce 1998 bylo s opravami kostela započato a opravena byla jeho střecha, aby se zabránilo alespoň nejhorší devastaci kostela. V roce 2003 na věž kostela usazen nový

Třebíč  (TR)
    Želetava