Kaple sv. Otylie vděčí za svůj vznik zázračnému prameni, dnes již zaniklý. Obklopují ji památné stromy lípy malolisté, Čechůvské lípy.
Kaple sv.Otýlie - Vrahovice - Čechůvky
© Ivo Rozehnal, 02/2011
Graficke pismenko Asi 150 m východně od Čechůvek, stojí při křižovatce Prostějov – Přerov – Kralice n. H. nádherná kaple. Je obrostlá několika obrovskými lípami a původně u ní vyvěral zázračný pramen, kterému kaple vděčí za svůj vznik. Dnes však pramen již neexistuje a jeho místo nelze najít. Přestože kaple byla nedávno opravena, místo upadá v zapomnění.
Ivo Rozehnal, 21.10. 2007

historie

Kaple sv. Otýlie při bývalé vesničce Čechůvky je bývalým poutním místem. Podle lidové tradice zde již v 11.století stával kříž, který byl ve 14.století nahrazen dřevěnou kapličkou Nanebevzetí Panny Marie. Ta však časem zanikla, takže ji nahradila v letech 1721-22 kaple nová, již zděná. Posvěcena byla 28.2.1727 ku cti sv. Otýlie. Posvěcena byla kralickým farářem a děkanem P. A.J.Dreserem. Vystavěna byla v barokním slohu. Uvnitř byl od jejího

Ivo Rozehnal - Farní kostel sv. Bartoloměje PV-Vrahovicích /K.Konvička - 2015, 13.1. 2016

Prostějov  (PT)