Jednoduchá patrová zvonička s lucernou uprostřed návsi.
Čechůvky - zvonice po rekonstrukci v r. 2012
© Ivo Rozehnal, 06/2012
Čechůvky byla původně vesnička, která patřila od r.1466 prostějovskému špitálu, ale zanedlouho se stala vlastnictvím města. Dnes splynula s Vrahovicemi, které jsou východním předměstím Prostějova. Na návsi Čechůvek stojí zvonice, zřejmě neurčitého stáří.
Zajímavostí je nedaleká lokalita Kopaniny jižním směrem. Jedná se o významné archeologické naleziště kruhových mohyl kultury zvoncovitých pohárů z pozdní doby kamenné a silné osídlení v době bronzové.
Ivo Rozehnal, 21.10. 2007

historie

Zvonice na návsi bývalé vesničky Čechůvky, byla postavena kolem roku 1830. Jedná se o malou stavbu s hladkou bílou omítkou, obdélníkového půdorysu. Uzávěr je kruhový, střecha sedlová. Ta byla původně osazena břidlicí, od roku1933 pálenou taškou, později se objevil i plech. Původní zvon byl zrekvírován za 2.sv.války. Kříž před zvonicí je z roku 1833. Dnes je zvonice osazena zvonem z nedaleké sousední kaple sv. Otýlie. V roce 2012 byla stavba

Ivo Rozehnal - Farní kostel sv. Bartoloměje PV-Vrahovicích /K.Konvička - 2015, 13.1. 2016

Prostějov  (PT)