Farní kostel sv. Cyrila Metoděje postaven v letech 1870 – 73. Při příležitosti výročí slovanských věrozvěstů se zde každoročně koná velká pouť.
Vysočany, část Molenburk s kostelem sv. Cyrila a Metoděje.
Graficke pismenko Vysočany leží na Drahanské vrchovině, severozápadně od obce Sloup v Moravském krasu. Obec leží obklopena lesy v nádherné krajině. Nedaleko jsou Sloupsko-šošůvské jeskyně, hrad Holštejn a několik možností rekreačního ubytování.
Ivo Rozehnal, 18.10. 2007

historie

Vysočany je úřední název dvou obcí, které rozděluje rybník. Starší z nich se jmenuje Housko a mladší Molenburk. V Molenburku stojí kostel sv. Cyrila a Metoděje. Stavba proběhla v letech 1870 – 73. V červnu 2007 započala jeho oprava. Molenburk byl založen v roce 1724 synem hraběte Kristiána Roggendorfa z Mollenburgu z Dolních Rakous.

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)

Ukončená edice turistických map KOMPASS, 1:50 000, v roce 2006, Geodézie ČS.