Hrady.cz
Kostel sv. Jana Křtitele stojí snad na místě původního dřevěného kostelíka. Dnešní kostel byl vysvěcen roku 1790, za 2. světové války poškozen a v letech 1954 až 1962 opraven.
Drahany - kostel sv. Jana Křtitele
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Graficke pismenko Městečko Drahany leží asi 15 km západně od Prostějova v nádherné krajině. Podle něho je pojmenovaná celá zdejší vrchovina. Dominantou městečka již není kostel, ale větrné elektrárny v těsném sousedství. Zajímavostí určitě je i pramen řeky Haná, který pramení pod zdejší školou. Východně ve vojenských lesích se nachází několik pozůstatků šlechtických sídel. Městečko leží na červené tur. značce – od Nivy pokračuje přes Otinoves do Rozstání. Zelená je zde naopak výchozí k Malému Hradisku. Do Drahan jezdí z Prostějova cyklobus a umožňuje cykloturistům překonat pohodlně táhlé 300 m převýšení od Plumlova.
Ivo Rozehnal, 16.10. 2007

historie

Kdo založil Drahany, není zcela jasné. Vznikly snad v druhé polovině 13. století. První písemnost je zjištěna z roku 1309. Už tehdy jsou vedeny jako městečko. Drahanský kostel však pochází až z 18. století. Není však bez zajímavosti, že v první listině vážící se k Drahanům je zmiňována farní budova. K roku 1660 se váže zpráva o dřevěném kostelíku. Ten stál na místě nynějšího, uprostřed hřbitova a měl jeden oltář a čtyři obrázky svatých.