První zmínka o obci pochází z r. 1249. V r. 1368 zmiňována tvrz. Nedaleko bývalé tvrze, na protějším břehu řeky Oskavy, byl v r. 1771 postaven klasicistní kostel sv. Václava. V r. 1777 vysvěcen a v r. 1947 upraven kůr a věže. U kostela se nachází socha Panny Marie, kamenný kříž a fara z r. 1773.
Klasicistní kostel sv. Václava z roku 1771 s nedalekou starobylou farou (1773) se nachází v historickém centru obce Pňovice.
Radomír Studený, 15.10. 2007

historie

Území v okolí Pňovic bylo osídleno již v neolitu, což dokládají četné archeologické nálezy. První zmínka o obci pochází z roku 1249, kdy je zmiňována zdejší tvrz jako sídlo vladyky Oneše z Pňovic. Ve 14. století patřila obec pánům ze Sovince. Nedaleko bývalé tvrze, na protějším břehu řeky Oskavy, byl v roce 1771 postaven klasicistní farní kostel sv. Václava. Jedná se o jednolodní stavbu s hranolovou věží, k níž je z jižní strany přistavěna