Pozdně barokní kostel postavený v letech 1770–71 na místě starší stavby poprvé zmiňované v roce 1404. Na hřbitově hrobka svatovítských proboštů a hroby významných osobností. Místní oblíbené svatomatějské poutě bývaly první jarní v Praze.

kostel sv. Matěje v Šárce

Graficke pismenko Podle pověsti tu byl první kostelík postaven v roce 971 knížetem Boleslavem II. – a to na místě, kde byla díky lsti krásné Šárky pobita Ctiradova družina. První věrohodná zmínka o zdejším kostele pochází ale až z roku 1404. V roce 1770 byl tento starý kostel zbořen a hned vzápětí nahrazen novým – pozdně barokním. Stalo se tak hlavně díky proboštovi metropolitní kapituly u sv. Víta na Pražském hradě Františku Strachovskému ze Strachovic. Interiér kostela je rokokový. Hlavní oltář sv. Matěje namaloval zřejmě Kristián Dittmann. Boční oltáře jsou zasvěceny Panně Marii a sv. Anně. Na hřbitově u kostela je hrobka svatovítských proboštů a hroby ...
Ivka (Eduard Škoda: Pražské svatyně, Libri, Praha 2002), 4.12. 2007

Praha 6-Dejvice