V Hranicích je dochována část městských hradeb s baštami. Město bylo opevňováno v letech 1292-1296 valovou hradbou, za Cimburků pak kamennou v letech 1435-1460. Za Pernštejnů v letech 1475-1547 vzniklo druhé kamenné opevnění.
Pozůstatek hradební bašty v západní části města
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Prostor nejstaršího jádra města byl osídlen nejpozději ve 12. století. Zdejší okolní lesy, údolí Bečvy a prostor celé Moravské brány byl přirozenou hranicí mezi Moravou a Slezskem. Odtud vznikl i název města. Zde již od pravěku vedla důležitá spojnice, pozdější Jantarová stezka a následně hlavní cesta do Slezska. Ve 13. století zde proběhl významný osídlovací proces. Tou dobou probíhal i spor klášterů o tehdejší osadu mezi Hradiskem u Olomouce a Rajhradem. Tehdy díky mnoha falzům byla velmi nepřehledná situace. Fakticky však město vzniklo až na konci 13. století, kdy byla lokační listina vydána roku 1276 klášterem Hradisko. Tehdejší osada však byla ...
Ivo Rozehnal - Zdroje: wikipedia.cz, mesto.hranice.cz, hranicky.denik.cz, 6.12. 2015