Postaven v l. 1728–1737 Kounici na místě tvrze z 15. stol. (autor A. Lurago). V l. 1840–1924 Schwarzenbergové, poté V. Palivec. V r 1948 znárodněn, byla tu rukavičkářská škola, internát pro učně, domov důchodců. Dnes opět v soukromých rukou.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Zámek v Osově stojí při silnici z Hořovic do Dobříše. Dokud v něm sídlil domov důchodců, byl v poměrně dobrém technickém stavu. Po navrácení zámku do rukou původních majitelů se ústav vystěhoval a budova i s parkem rychle začala chátrat. Interiéry zámku byly sice utilitárně upraveny pro provoz domova, nicméně se zachovaly v poměrně dobrém stavu. Přístupná je část neudržovaného anglického parku.
Zdeněk Šinágl, 2.10. 2007

historie

První písemná zpráva o Osově pochází z roku 1379. Později stála ve vsi tvrz, prvně připomínaná v roce 1504. V držení panství se vystřídala celá řada majitelů, než koupil Osov v roce 1677 Ferdinand Maxmilián z Kounic. Za Kouniců se poměrně malý statek změnil v rozsáhlejší panství, k němuž náleželo 12 vesnic. Noví majitelé dali také původní starou tvrz zbořit a na jejím místě postavil Jan Adolf hrabě z Kounic v letech 1728–1737 barokní zámek. Je

Zámek byl v restituci vrácen příbuzným posledního soukromého majitele Václava Palivce. V současné době je na 10 let pronajat společnosti, která ho má v plánu zrekonstruovat a využívat k ubytování a jednání s klienty. Prozatím provádí pouze běžnou údržbu.
    M.C. dle sdělení OÚ Osov, 24.10. 2008