Hrady.cz
V jádru gotická tvrz v místech staršího sídla církevního založení ze 13. století. Přestavěna Záborskými z Brloha v 15. st., po požáru r. 1714 upravena na sýpku. Dnes jednopatrová obdélná budova s nárožním opěrákem a podstřešními sýpkovými okénky.
Budova bývalé tvrze od severozápadu
Graficke pismenko Starobylou ves Záboří najdete asi 5 km jihozápadně od Blatné, odkud sem snadno dojdete po zelené značce. Velmi pěkná je i žlutě značená cesta z Kadova a Vrbna. Bývalá tvrz (č.p. 74) stojí v západní části vsi ve svahu v těsné blízkosti kostela sv. Petra a Pavla, který rovněž stojí za pozornost a díky dominantní poloze je od něj i překrásný výhled na Blatensko a Brdy. Navíc jsou v Záboří i dvě hospůdky pro případné občerstvení v letním horku, takže co víc si přát? :-)
Filip Matoušek, 27.9. 2007

Historie tvrze
    Starobylá ves Záboří je poprvé historickými prameny uváděna již v r. 1228, kdy patřila do majetku kláštera sv. Jiří na Pražském hradě, který ji r. 1305 spolu s kostelem a výslovně uvedenou tvrzí – sídlem správců zboží – prodal jakémusi blíže neznámému Koldovi a Záboří se tak stalo vladyckým zbožím. Z jeho majitelů jsou v průběhu 14. století doloženi Mladota (1361–1368), Habart (1380) a v r. 1381 bratři Filip a Černín z Pohoří; v letech 1399–1414

popis

Velmi staré založení tvrze i církevního zakladatele napovídá v dnešní době zejména situace sídla ve svahu v bezprostřední blízkosti kostela sv. Petra a Pavla, přičemž podobu mohutné jednopatrové budovy získala tvrz pravděpodobně až v průběhu 14. a zejména 15. století za Zábořských z Brloha. Dnes je krytá nízkou valbovou střechou a v severozápadním nároží opatřena (dodatečným) masivním opěrákem; sýpkové patro, přístupné pouze vikýřem zvenčí se