Kostel je již roku 1303 uváděn jako farní. Stavba kostela sv. Archanděla Michaela je v jádru gotická. Vždy po požáru, který kostel postihl v letech 1677, 1760 a 1842 byl kostel přestavěn. Při přestavbě roku1760 získal kostel částečně barokní podobu.
Kostel sv. Archanděla Michaela v Želetavě
Pohled od jihozápadu
© Pavel Vítek 09/2007
Graficke pismenko Město Želetava leží 14 km severozápadně od Moravských Budějovic při hlavní silnici I/38 Jihlava – Znojmo. Kostel sv. Michaela Archanděla najdeme v centru města na náměstí. Z dalších památek v obci najdeme ještě hřbitovní kostel sv. Kateřiny Alexandrijské a v místní části Horky kapli sv. Antonína z Padovy.
Želetava je známa především výrobou sýrů.

historie

První zmínka o obci Želetava je z roku 1303. Již tehdy byl kostel uváděn jako farní. Želetava se této době uvádí jako městečko. Kostel sv. Archanděla Michaela je stavba v jádru gotická. V letech 1677, 1760 a 1842 kostel zachvátily požáry a vždy při jeho obnově byl podstatně přestaven. Požár, který kostel zasáhl v roce 1760, byl takové síly, že se roztavily i zvony na kostelní věži. Při přestavbě po tomto požáru byly do vzhledu kostela zaneseny

Třebíč  (TR)
    Želetava