Moje místa 0
Novogotický dvojvěžový kostel z r. 1906 vystavěný na místě středověkého klášterního kostela z r. 1223. V r. 1269 probošství benediktinek, r. 1291 již opatství. R. 1561 klášter zrušen a na místě jeho trosek postaven zámek, dnes zaniklý.
Orlovský kostel
foceno v únoru 2008
Graficke pismenko Výrazná dominanta původního centra města Orlová na Karvinsku, farní kostel Narození Panny Marie. Jako jediná výraznější architektonická památka upomíná na někdejší slibně se rozvíjející městečko, jež díky období budování socialismu a světlým zítřkům přišlo takřka o celé své někdejší historické jádro a proměnilo se v chaotické město plné panelových domů bez živoucího centra.
Novogotická dvojvěžová stavba se nachází na konci výrazného opyše nad centrem starého města v podobě bývalého náměstí. Od náměstí vede ke kostelu, jehož areál je volně přístupný, monumentální schodiště se sochařskou výzdobou.
Za pozornost rovněž stojí Zámecký park za kostelem, kde až do 80. let 20. století stával zámek a také doposud existující náhrobek Richarda z Mattencloitu.

Historie kostela Narození Panny Marie a zaniklého kláštera benediktinek
    Historie církevních staveb v Orlové spadá až do roku 1269, kdy bylo z knížecího Těšína přeloženo sem do Orlové probošství kláštera benediktinek v Týnci u Krakova. Iniciátorem byl kníže Vladislav Opolský. V roce 1291 se probošství stalo opatstvím, závislým však stále na centrále v Týnci. K roku 1466 existuje zpráva o novém vysvěcení přestavěného staršího středověkého kostela. Na počátku 16. století se klášter rozrostl o nové budovy a prelaturu.