Hrady.cz
Ranně gotický farní kostel vsi Nižší Hrádek z 2. pol. 13. stol. Za Josefa II. byl i s okolním hřbitovem zrušen. V roce 1786 byl prodán a byla v něm zřízena sýpka. Od roku 1928 užívá opravený a restaurovaný objekt Čs. církev husitská.
Kostel najdete nedaleko centra Brandýsa nad Labem v ulici U sv. Vavřince.
Milan Caha, 15.9. 2007

historie

Ranně gotický kostel z 2. pol. 13. stol. Vznikl jako farní kostel vsi Nižší Hrádek (osady, která ležela na dnešním území Brandýsa, ale byla starší než Brandýs), v r. 1354 uváděn jako farní kostel brandýský. V husitské době připadl církvi podobojí a kališničtí faráři v něm působili až do roku 1510. Dlouho byl nepoužíván a za Josefa II i s okolním hřbitovem zrušen. V roce 1786 byl prodán a byla v něm zřízena sýpka. V té době přišel o věž a byla

Milan Caha, zdroj: Informační leták církve československé husitské v Brandýse nad Labem, 15.9. 2007

popis

Kostel je jednoduchá stavba s jednou obdélnou lodí o rozměrech 9,5 x 13 metrů, čtvercovým presbytářem a hrotitým vítězným obloukem. Na stěnách se dochovaly nástěnné malby ze 14. století. Severní stěně dominuje postava sv. Kryštofa. Ve zlomcích se dochovaly i renesanční malby. Hodnotný je i barokní oltář s obrazem sv. Heleny.