Zbytky kdysi významného skalního hradu Berků z Dubé ze 13.–14. stol. R. 1459 postoupen Sasku. Ve spodní části skalního masivu se nachází puklinová jeskyně Kuhstall využívaná jako útočiště ještě za třicetileté války.
Neuer Wildenstein - skalní masiv
Graficke pismenko Neuer Wildenstein (337 m.n.m.) se nachází necelých 7 km východně od Bad Schandau a asi 17 km týmž směrem od Děčína. Svou polohou spadá do NP Saské Švýcarsko. Nejbližší železniční zastávka se nalézá v malebném městečku Bad Schandau, odkud v letních měsících pravidelně vyjíždí výletní tramvajová linka. Krátkou projížďkou do údolí Křinice až na konečnou stanici – Lichtenhaim Waserfall, můžete začít výlet do čarokrásné přírody labských pískovců. Pro motoristy jsou připravena v údolí placená parkoviště, např. u Neumannsmühle. Údolí Křinice je vítaným východiskem pro pěší túry do okolí. Na Neuer Wildenstein je to odsud zhruba 3 km chůze po červené turistické značce. ...
Pavel Jarý, 14.9. 2007

historie

Přesné zmínky o jeho vzniku nemáme, datuje se mezi 13. – 14. stoletím. Poprvé je uváděn r. 1410. Zakladatelem byli pravděpodobně Berkové z Dubé. Jisté je, že Berkům patřilo vildštejnské panství do r. 1451. Po sporech se Saským vévodou Bedřichem ztrácí Berkové panství. Získali tím však dnešní šluknovský výběžek. Jednalo se vlastně o výměnný obchod. Pět let po předání panství byl hrad Sasy záměrně zničen. R. 1459 vystavil Jiří z Poděbrad listinu o

popis

Zbytky skalního hradu se nacházejí na strmém pískovcovém masivu s několika samostatnými věžemi pod svahem kopce Hausberg (396 m.n.m) V jeho dolní části se nachází průchozí jeskyně Kuhstall – s celkovou výškou 11 metrů a šířkou 17 metrů patří mezi největší jeskynní prostoru v Českosaském Švýcarsku. Před ní se rozprostíralo valem oddělené předhradí, jeskyně jistě sloužila odpradávna jako úkryt nebo obydlí. Četné záseky v jejích stěnách tomu