V letech 1799–1801 pražský měšťan Leopold Paul vystavěl zámek s prvky klasicismu a empíru. Roku 1950 zabaven státem a sloužil hlavně potřebám MNV. V roce 1992 zámek v rámci restitucí navrácen dědicům posledního majitele. Po změně několika majitelů začal současný majitel s rekonstrukčními pracemi.
Zámek v Pavlově
Pohled na hlavní budovu ze zámeckého nádvoří
© Pavel Vítek 05/2011
Graficke pismenko Obec Pavlov se nachází 8 km jihovýchodně od Kladna a 3,5 severovýchodně od Unhoště. K tomuto městu Pavlov dříve náležel. Nejvýznamnější dominantou obce je zámeček.
Okolo obce prochází rychlostní silnice R 6, Praha – Karlovy Vary, ale nájezd na ni zde není. Ten je sice asi 2,5 km západně, ale dostupný je až přes Unhošť.
Pavlov je rodištěm geografa a cestovatele Jiřího Václava Daneše (1880–1928).

historie

Nejstarší zmínka o pavlovském území, které se nazývalo Nový dvůr, pochází až z roku 1519, kdy zde stával poplužní dvůr patřící k majetku kapituly sv. Víta. U poplužního dvora byl postaven pivovar. Majitelé tohoto dvora s pivovarem se střídali, až se v roce 1799 stal majitelem pražský měšťan Leopold Paul. V letech 1799–1801 u pivovaru nechal vystavět zámek s prvky klasicismu a empíru a v podstatě zde založil přiléhající ves. Ta po Leopoldovi