Tvrziště na západním okraji vsi Písnice (dnes součást Prahy 4). Dochovalo se v podobě výrazné terénní nerovnosti s vrcholovou plošinou. Na ploše tvrziště je rodinný dům.
Tvrziště od západu

Graficke pismenko Písnice je dnes součástí Prahy. Dostanete se do ní autobusem 113 ze stanice metra C Kačerov. Tvrziště leží nad rybníkem na Písnickém potoce, proti ulici Ke Březinám.
Milan Caha, 14.9. 2007

historie

O historii tvrze toho není příliš známo. Ves Písnice je doložena roku 1406 jako majetek jakéhosi Vacka neznámého rodu. Nejpozději na konci 15. stojetí byla ves připojena k měcholupskému statku. Kdy tvrz zanikla se neví. V roce 2007 stál na vrcholové plošině tvrziště rozestavěný rodinný dům obehnaný plotem.
    Milan Caha, zdroj: Encyklopedie českých tvrzí II. díl (K-R), 14.9. 2007
    Z dějin Písnice – kde stála písnická tvrz?
    MÍSTO, KDE STÁLA TVRZ Vydáte-li se od hlavní silnice Libušská ulicí Ke Březině, dojdete zanedlouho na křižovatku, kde vaši cestu protne ulice Hoštická. Naproti vám se již rýsuje tvrziště a hned za ním obnovený rybník. Kousek za křižovatkou se ulice Ke Březině stáčí doprava a dovedla by vás až k rybníku Kalibárna. Po levé straně jste právě minuli vyvýšené místo, které je dnes poněkud ukryté nedávným oplocením. Tato vyvýšenina je právě oním

Matěj Kadlec , 1.8. 2009

Schöenbornský letohrádek v Praze zdobí obrázky rozpustilé Venuše