Terénní zbytky pravd. dřevěného hradu nad údolím potoka Leštiny, podle nálezů postaven ve 2. pol. 13. století, v 1. pol. 14. století opuštěn. Dochovány stopy předhradí a jádra oddělených od ostrožny i mezi sebou příkopy.
Jádro hradu
Graficke pismenko Zbytky hradu Oráčova leží na Zámeckém vrchu, který se tyčí nad potokem Leštinou a nejlépe se k nim dostaneme cestou ze vsi Oráčova mírně stoupající kolem hřbitova k úpatí návrší ležícímu nad vsí, kde se nachází křižovatka lesních cest, my se vydáme tou vpravo, která téměř kopíruje vrstevnici a která nás zhruba po 1 km dovede na místo.
Roman Kolibač, 13.9. 2007

historie

Kdo a kdy hrad postavil, nelze zjistit, podle nálezů k tomu došlo někdy ve 2. polovině 13. století. A. Sedláček k roku 1295 uvádí Odolena z Oráčova. Již v průběhu 1. poloviny 14. století byl hrad opuštěn. V r. 1375 byla ves Oráčov rozdělena na dvě poloviny. Jedna patřila Janovicům na Petrohradě a od r.1414 i druhá. Když r. 1483 koupil Petrohrad Burián z Gutštejna, uvádí se v Oráčově pustý hrádek, to je také jediná výslovná zmínka o hradu v

popis

Zdejší hrad měl dvě části, na východě to bylo předhradí ležící na severním svahu ostrohu (ten kulminuje v turistické části zmíněným Zámeckým vrchem na jehož vrcholku se nalézá samotné jádro hradu) a dnes z něj zbývá nevýrazný šíjový příkop a nízký násep, který ohraničuje jeho půdorys přičemž zajímavostí je, že vstup do něj nebyl na vrcholu šíje, ale nejspíš šikmo ve svahu. Ze samotného jádra hradu zbývá už jen výrazný příkop vylámaný do skály a

Roman Kolibač, doplněno redakcí, 13.9. 2007

Časová osa

ve druhé polovině 13. století
    Podle nálezů byl hrad postaven.
    1295
    Dle Augusta Sedláčka bylo s místem spjato jméno Odolena z Oráčova.
    počátkem 14. století
    Hrad byl opuštěn.
    1375
    Ves Oráčov rozdělena na dvě poloviny, při čemž jedna patřila Janovicům na Petrohradě a od r.1414 i druhá.
    1483
    Burián z Gutštejna koupil Petrohrad, v Oráčově se uvádí pustý hrádek, což je jediná výslovná zmínka o hradu v dobových pramenech.