Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
tvrz Sędziszowa Górna, Ober Röversdorf

tvrz Sędziszowa Górna

Ober Röversdorf
Gotická tvrz v podobě hranolové věže s hradbou postavená Lupoldem de Uchtericz ve 2. čtvrtině 14. století. V 16. a 17. století vestavěny do nádvoří další budovy, nad jižním portálem erby vlastníků, most z roku 1803, novogotické cimbuří.
Pohled o severu
Tvrz se nachází nedaleko kostela v obci Sedziszowa (katastr Świerzawy) a je sídlem místního úřadu.
Ivka, 5.9. 2007

historie

Tvrz vnikla před polovinou 14. století, v době intenzivní kolonizace údolí říčky Kaczawy. Stavitelem tvrze byl pravděpodobně vazal knížete Henryka I. Javorského Lupold de Uchtericz. Na počátku 16. století tvrz získal rod von Nimptsch, který ji přestavěl, na počátku 17. století další přestavbu uskutečnil rod von Lest. Modernizace objektu proběhla také v roce 1803, kdy tvrz vlastnil rod von Hoffman. A poslední úpravy prodělala tvrz na konci 19.

Ivka, 5.9. 2007

popis

Lupold nechal postavit čtyřpodlažní kamennou věž o rozměrech 12,8 x 14,2 metru, s 2 metry silnými zdmi. Celou tvrz obíhal pouze příkop, později přibyla i čtverhranná obvodová hradba. Do prvního patra byl přístup z jižní strany z nádvoří a bylo obytné. Mezi patry byla zřejmě dřevěná schodiště. Ve 2. patře byla reprezentativní světnice s prevetem na západě a úzkým okénkem s trojlistým uzávěrem na jihu (datované do 1. poloviny 14. století). Ve 3.