Výrazné tvrziště na konci Farské ulice ve Velkých Popovicích. Tvrz vznikla asi před polovinou 14. století a poprvé byla zmíněna v roce 1417. Doba zániku tvrze není zřejmá. Dochovalo se rozměrné jádro oblopené širokým a hlubokým příkopem.
tvrziště přes příkop od severovýchodu
Graficke pismenko Velké Popovice leží 2,5 km jižně od dálnice D1 (Exit 15) na silnici II/107 z Říčan do Týnce nad Sázavou. Tvrziště je přístupné z náměstíčka u kostela, odkud vede k jihu Farská ulice k nevelkému rybníčku, nad nímž jsou ve svahu vrchu Daleška terénní zbytky velkopopovické tvrze.
Parkování je možné na zmíněném náměstíčku v těsné blízkosti kostela, pár kroků je také na autobusovou zastávku Velké Popovice – škola, kde staví linky z Prahy, Strančic a Kamenice.
6.12. 2010

historie

Tvrz vznikla ještě před polovinou 14. století a poprvé je písemně zmíněna v roce 1417. Již dříve se ale připomínají zemané Otík z Popovic a jeho syn. Dalším držitelem zboží byl Jan ze Zruče. V polovině 16. století byla v Popovicích vystavěna nová tvrz. Doba zániku té staré není zřejmá.
    Encyklopedie českých tvrzí, III.díl, ARGO, Praha 2005, 4.9. 2007

popis

Čtyřhranné tvrziště má rozměry 30 x 25 metrů. Příkop je dosud široký až 15 metrů. Jádro tvrze je ploché, bez známek zástavby. Celá lokalita byla poškozena těžbou a stavbou domu.

Praha-východ  (PH)
    Velké Popovice