Starší roubená lovecká chata nedaleko sedla Valké a Malé Stolové hory nad obcí Čeladná a Kunčice p. O. Vystavěna na přelomu 19. a 20. století jako horská základna pro lovecké výlety hukvaldských arcibiskupských úředníků i samotného olomouckého arcibiskupa.
bývalá lovecká chata olomouckých arcibiskupů od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 09/2006
Graficke pismenko Starší lovecká chata Leopoldka (Leopoldova chata) se nachází ve svahu nedaleko pod sedlem mezi Malou Stolovou (1009 m) a Velkou Stolovou horou (1049 m), při prameni potoka Stolovec. Kolem chaty prochází žlutá turistická trasa z Kunčic pod Ondřejníkem a Čeladné. Přesné datum výstavby lovecké chaty není známo. Odhaduje se, že se tak stalo na přelomu 19. a 20. století, zřejmě z popudu arcibiskupských úředníků na Hukvaldech. Hukvaldští úředníci – a mnohdy i samotný olomoucký arcibiskup – rádi využívali tyto vysoko položené chaty při svých loveckých výletech do hor.

popis

Stavbu lovecké chaty tvoří jednoduchý obdélný srub, obitý štípaným šindelem. Do údolí i do svahu, kde je umístěn hlavní vstup, se objekt obrací dvouosým průčelím. Prostá sedlová střecha je pokryta natřeným plechem.

Frýdek-Místek  (FM)
    Čeladná